Concours profielwerk-stukken Frans 2021

Ook dit jaar organiseerde Levende Talen de welbekende profielwerkstukkenwedstrijd en dit jaar zijn er zes prachtige werkstukken ingezonden. De profielwerkstukken moeten gerelateerd zijn aan een Franstalig land en/of de Franse taal zelf. Zowel leerlingen van de havo als leerlingen van het VWO schreven dit jaar werkstukken over heel uiteenlopende vakgerelateerde onderwerpen: van een zelfgeschreven en getekende BD (begeleid door een onderzoek) tot aan de invloed van feministische literatuur op de Franse maatschappij en het existentialisme aan de hand van werken van Sartre en Godard. De volgende werkstukken zijn in de prijzen gevallen:

Categorie VWO:
Premier Prix: Les jeunes dans les banlieues parisiennes, Julia Mauritz en Marly Taheij (Het Amsterdams Lyceum, Amsterdam) [klik hier voor juryrapport]
Mention honorable: Franse spreektaal, Julia Remijn (Nehalennia College, Middelburg) [klik hier voor juryrapport]

Categorie HAVO:
Mention honorable: La langue française aux Pays-Bas, Selvie van Mook en Elise Daniëls (Frencken College, Oosterhout) [klik hier voor juryrapport] 

Van harte gefeliciteerd! De jury heeft veel waardering voor het vele werk en de aantrekkelijke presentaties van de werkstukken. De winnende leerlingen hebben een mooi certificaat, een juryrapport en een cadeaubon ontvangen.
Natuurlijk gaat er ook heel veel lof uit naar de begeleidende docenten voor de steun, motivatie en inspiratie. Het is ontzettend belangrijk om onze leerlingen te blijven motiveren hun profielwerkstuk te schrijven bij Frans (of in combinatie met een ander vak!). Juist deze vaardigheden en onderwerpen laten zien dat (een studie) Frans zo veel meer is dan alleen de woordenlijsten en grammaticaregels!
Mocht u een aantal 'goodpractices' hebben waarmee u uw leerlingen weet of wist te motiveren een PWS bij Frans te schrijven? Inzendingen kunnen worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inspiratie voor onderwerpen kunnen uw leerlingen op deze websites opdoen:
https://pws-wereld.nl/ (vanuit het meesterschapsteam MVT)
https://www.ru.nl/pucsociety/scholieren/profielwerkstuk/

Volgend jaar zal er een nieuwe PWS-wedstrijd worden georganiseerd. Houd de nieuwsbrief, website en facebookpagina van de sectie Frans van Levende Talen in de gaten voor de berichtgeving omtrent het nieuwe concours!

Eerdere winnaars

De eerste prijs voor vwo ging in 2010 naar Suzanne van der Linden van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg voor haar werkstuk met de titel Haine, revanche et culpabilité - La critique dans les libelles français du 18ième siècle.
PWS 2019 Culemborg
De eerste prijs voor havo ging in 2016 naar Cas Dashorst & Julian Meijer met de titel Marseille, la métropole du sud. PWS 2016 1

De eerste prijs voor vwo was voor Anne Winkel van het Isendoorn College te Warnsveld voor het werk met de titel Which criteria must a French children's book meet?
PWS 2015 Warnsveld

In 2014 ging voor het vwo één eerste prijs naarPWS 2014 VeenendaalAnna Raaijmakers en Charlotte van Beek van het Rembrandt College in Veenendaal, begeleid door hun docent Joost Hontelez (r).

PWS 2014 Leiden 15a

De andere prijs voor vwo was voor Charlotte Groenendijk, begeleid door haar docent Elise Bouman. Voor havo ging de prijs naar

PWS 2014 Venlo

Renske van den Bongarth en Benoit van den Brand van het Valuascollege in Venlo, begeleid door hun docent Marjo van Soest.