Prix du Jeune Lecteur - édition 2023-2024

Welk boek spreekt ons publiek aan en past het taalniveau bij de huidige generatie leerlingen Frans? De organisatoren van de Prix du jeune lecteur hebben zich opnieuw gebogen over deze vragen en zijn tot de conclusie gekomen een bande dessinée op te nemen als titel voor de PDJL 2023-2024. Per slot van rekening is de BD zo langzamerhand een echt genre geworden binnen de francofone leescultuur.
We bieden twee titels aan voor de categorieën A (Vwo 4, Havo 4 en 5) en B (Vwo 5 en 6, HBO 1). We laten het over aan de docent(e) te kiezen welke titel het meest past bij zijn of haar doelgroep.
Mathieu Palain:  Sale gosse (roman)  en  Timothé Le Boucher: Ces jours qui disparaissent (BD)

Geïnteresseerd om een van deze titels met de leerlingen / studenten Frans te lezen en er een opstel over te schrijven? Je bent van harte uitgenodigd.
Hieronder staan links naar de verschillende documenten.
Planning du concours et consignes pour profs  Formulaire d’inscription  Résumé des deux ouvrages  Quelques pages de Ces jours qui disparaissent  Bestel bij Atheneum Boekhandel  Bestel bij Le temps Retrouvé

Prix du Jeune Lecteur - édition 2022-2023

Les Impatientes van Djaïli Amadou Amal heeft indruk gemaakt! Op 5 april zijn de winnaars van de opstellenwedstrijd bekend gemaakt tijdens een onlinebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst was er ruimte om vragen te stellen en om meningen te delen. Maar de schrijfster bleef afwezig. Leerlingen en docenten hadden gehoopt mevrouw Amadou Amal te mogen ontmoeten, al was het online; ze is niet gekomen. De afstand tussen Kameroen en Nederland was blijkbaar niet te overbruggen. De winnaars zijn:
In Categorie A (havo 4,5 en vwo 4)
1e prijs: Faustine Jalby (British School, Amsterdam) en Michelle Regeling (Stedelijk Gymnasium Kottenpark, Enschede)
2e prijs: Yasmine Abdoune (Stedelijk Gymnasium Kottenpark, Enschede) en Zola Oudshoorn (Berger Scholengemeenschap, Bergen)

In Categorie B (vwo 5,6 en HBO eerste jaars)
1e prijs: Ella Bruggink (British School, Amsterdam) en Isabel Kalter (Stedelijk Gymnasium Kottenpark, Enschede)
2e prijs: Tobias van den Hooff (Berger Scholengemeenschap, Bergen) en Etta-Lyle Carr-Ellison (British School, Amsterdam)

Wij feliciteren de winnaars met hun prestatie! Van de dertig scholen die zich hebben aangemeld, zijn er slechts negen die daadwerkelijk hebben meegedaan aan de wedstrijd. We hopen volgend jaar weer meer deelnemers te mogen verwelkomen.
En wat is er dan gebeurd met het materiaal van de afgelopen 14 edities?
- Lees hier meer over dit project.
- Van 14 actuele titels voor de bovenbouw havo, vwo en eerste jaar hbo zijn fiches pédagogiques gemaakt, voor het merendeel in Word, zodat iedereen zijn eigen begeleidingsmateriaal kan samenstellen: vocabulaire, verwerkings-opdrachten en aanvullende informatie.
- Klik hieronder op een van de titels om een (zip-)file te downloaden met het lesmateriaal dat in de afgelopen jaren is gemaakt.

Philippe Grimbert Un Secret
Philippe Claudel La petite fille
Fouad Laroui Malika
Marie-Aude Murail Le Hollandais
Delphine de Vigan No et Moi
Mahi Binebine Les Etoiles
Yasmina Reza Le Dieu du carnage
J-C Rufin Le Collier Rouge
David Foenkinos Charlotte
Gaël Faye Petit pays
Faïza Guène Un homme, ça ne pleure pas
Nadir Dendoune Nos rêves de pauvres
Kijk in dit filmfragment tussen minuut 2 en minuut 8 naar een interview met Dendoune.
Adeline Dieudonné ­La Vraie Vie
Victoria Mas Le bal des filles
Djaïli Amadou Amal Les Impatientes

16ème édition

PDJL2023 24 Sale gosse

 

 

PDJL2023 24 Ces jours qui

 


Le Prix du jeune lecteur est soutenu par

logo IFPB

et

TV5Monde 2021