Edition 2021-2022
Voor de 37e keer organiseert de Sectie Frans van Levende talen, met ondersteuning van het Institut Français des Pays-Bas en het Cavilam Vichy het Concours Interscolaire! In deze nieuwe editie van het concours gaan uw leerlingen aan de slag met het creëren van een nieuw francofoon land! In een groepje van maximaal vier presenteren de leerlingen op creatieve wijze als echte ambassadeurs van hun nouveau pays francophone waar op de wereldbol het land komt te liggen, wat voor mensen er wonen, welke taal ze spreken (Frans? een nieuwe taal? of een mix?), welke gewoontes zij hebben, welke feesten ze vieren, en nog veel meer. Een project dat de leerlingen laat nadenken over taal, maar vooral over cultuur. Ze laten zich inspireren door de taal en cultuur van andere Franstalige landen en ze zijn creatief bezig met het vak... dit concours zet wereldburgerschap op de voorgrond! 


Concours int 2022


De leerlingen maken kans op mooie prijzen, maar ook u als docent maakt kans op prijzen die beschikbaar worden gesteld door het Cavilam in Vichy.
 
De uitgebreide descripteur van dit nieuwe concours vindt u hier. Hierin vindt u tevens de aanmeldlink of de QR-code om u aan te melden. Aanmelden kan ook direct via deze link .
Aanmelden is mogelijk tot en met 16 januari 2022. Tot en met 29 april kunnen, na een voorselectie op school, de eindproducten worden ingezonden (zie descripteur).
Voor vragen, n'hésitez pas à nous contacter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logo AmbaFrance

TV5monde

 logo IFPB

 

Concours interscolaire

Jaarlijks organiseren Levende Talen sectie Frans, l'Institut Français des Pays-Bas en de Franse Ambassade het Concours Interscolaire voor alle leerlingen van het middelbaar onderwijs en het mbo en hbo.
Het concours interscolaire is een wedstrijd waarin leerlingen op een creatieve manier met de Franse taal aan de slag gaan. Thema en vorm van het concours zijn ieder jaar verschillend waardoor steeds een andere vaardigheid centraal staat.
Voorbeelden van thema's in de afgelopen jaren zijn: een Franstalig lied zingen, een promotieposter voor een Franstalig land maken, een toneelstuk in het Frans spelen, een nieuwe Astérix en Obélix schrijven, een Franstalige tv-uitzending maken, een alternatieve Tour de France te organiseren, een Franstalig land presenteren via toneel, dans, rap, zang of gedicht, een spel maken over Franstalige landen en/of de Franse taal, enz.

Concours Int 2017 62Prijswinnaars ‘A toi de jouer !’ (2017)

De jurering van de producties vindt plaats door vertegenwoordigers van het Institut Français des Pays-Bas en van de Vereniging van Leraren in Levende Talen.

De finale van het concours en de prijsuitreiking vinden meestal plaats tijdens 'la semaine de la francophonie', de 3de week van maart. Winnaars worden beloond met een prachtige prijs.