Examenforum Frans
Net als in 2018 en 2019 biedt het sectiebestuur Frans de mogelijkheid om op een digitaal forum van gedachten te wisselen over de centraal schriftelijke examens Frans van het tweede tijdvak die in juni worden afgenomen. Het forum wordt opengesteld na afloop van het examen. Hieronder vindt u t.z.t de links.

Examenbesprekingen Frans
In juni zullen voor het tweede tijdvak weer examenbesprekingen plaatsvinden die door CvTE en SBF worden georganiseerd. Hier kunt u zich daarvoor aanmelden.

Vacature penningmeester SBF
Het sectiebestuur Frans zoekt een lid van Levende Talen dat in het bestuur de functie van penningmeester op zich wil nemen. Kijk hier voor nadere informatie.

Penningen meilleur élève au bac
Zoals gebruikelijk kunt u in juni nog penningen bestellen voor uw beste leerling Frans van dit examenjaar. Wie dat is, kunt u bijvoorbeeld bepalen door de cijfers van SE en CE op te tellen met wat cijfers achter de komma. Het is dan leuk om tijdens de diplomering de penning en het bijbehorende certificaat uit te delen. Penningen kunt u bestellen door dit formulier in te vullen en te versturen. Daarna ontvangt u een gebruiksaanwijzing hoe u de penningen in uw bezit kunt krijgen.

Motie Van Meenen
Op 20 april, is met 146 stemmen vóór, alleen Ja21 was tegen, in de Tweede Kamer onderstaande motie aangenomen die herziening van het centraal examen Nederlands en dat van de moderne vreemde talen buiten het lange proces van curriculum.nu plaatst.
Dat is voor Levende Talen belangrijk nieuws, want die vereniging maakt zich al lange tijd zorgen over de centrale examens in het voortgezet onderwijs.

MOTIE VAN HET LID VAN MEENEN
Voorgesteld 13 april 2021
De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat er al vele jaren kritiek is op de centrale examens Nederlands en moderne vreemde talen; van mening dat de herziening van deze centrale examens niet gekoppeld moet zijn aan de vernieuwing van het curriculum en dat vaart gemaakt moet worden met dit proces; verzoekt de regering, de centrale examens Nederlands en moderne vreemde talen in overleg met in ieder geval de Vereniging van Leraren in Levende Talen, de Raad voor de Neerlandistiek en het Meesterschapsteam Nederlands te hernieuwen en dit los te behandelen van de curriculum-herziening, en gaat over tot de orde van de dag.

Prix du jeune lecteur 2020-2021
Ça y est ! De winnaars van de Prix du jeune lecteur néerlandais zijn bekend. Op 21 april hebben de deelnemers via een zoomsessie vragen kunnen stellen aan de schrijfster. Lees hier verder.

Profielwerkstukkenwedstrijd 2020-2021
Ook dit jaar organiseert de sectie Frans van Levende Talen een profielwerkstukkenwedstrijd. Motiveer uw leerlingen om een pws te schrijven binnen uw vak, er is zoveel mogelijk! Van het schrijven van een lesmethode Frans voor de basisschool tot aan de Guerre d'Algérie. Van de invloed van religie op Madagascar tot aan multicultureel Canada. Het kan allemaal! Neem eens een kijkje op deze pagina voor meer informatie en inspiratie. U kunt de profielwerkstukken inzenden tot en met 31 mei 2021 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de auteurs, de begeleider(s), de school en het behaalde cijfer. Maak kans op mooie prijzen!

Concours interscolaire 2020-2021
De opgaven voor de 36ste versie van het Concours interscolaire zijn bekend. Kijk hier voor spelregels en deelname.

Het economisch belang van het Frans
Regelmatig publiceren wij een actuele versie van het artikel Talen en hun economisch belang. De nieuwste versie is hier te vinden.

Francophonie in Nederland
TV5MONDE heeft in het recente verleden aandacht besteed aan de francofonie in Nederland. Dat heeft geleid tot drie uitzendingen. De eerste gaat over Den Haag, de tweede over de viering van de Dag van de Franse taal in 2019 en de derde over Amsterdam. Lesmateriaal bij deze filmpjes vindt u hier.

Brief van Minister van OCW aan Tweede Kamer
Op de in het hieronder staande artikel genoemde brief van SBF aan de Minister en na het onderzoek en de aanbeveling van het CvTE omtrent de centrale havo-examens heeft de Minister gereageerd met een kamerbrief waaruit we de voor docenten Frans belangrijkste fragmenten hebben geciteerd in een pdf-bestand. Lees deze anderhalve pagina!

Brief van Sectiebestuur Frans aan Minister van OCW
Als bijdrage aan de politieke discussie over de (te) moeilijke centrale havo-examens Frans en Duits van de afgelopen jaren heeft het SBF een brief gestuurd naar de minister van OCW met voorstellen voor de verbetering van de examens Frans. De tekst van deze brief vindt u hier. De uitkomsten van het eraan voorafgaande onderzoek door het SBF vindt u hier.

Docentengids Frans
De docentengids Frans is het onmisbare handboek voor iedere docent die dit vak geeft. De editie van 2020 kan hier als pdf-file worden gedownload.

Uitslag enquête eindexamens Frans
Het sectiebestuur Frans heeft in november de leden van de sectie Frans van Levende Talen benaderd om een enquête in te vullen met vragen over de centraal schriftelijke examens Frans. Klik hier om het pdf-document met de resultaten van de enquête te openen.

Manifest Buurtalen: geef Frans en Duits de ruimte!
Buurtalen met achtergrondOp 31 januari 2018 lanceerde de Visiegroep Buurtalenhet manifest: ‘Geef Frans en Duits de ruimte in het onderwijs!’ dat oproept tot versterking van de positie van de buurtalen in het Nederlandse onderwijs. Het manifest werd gepubliceerd op www.buurtaalonderwijs.nl
De Visiegroep Buurtalen constateert dat de kennis van onze buurtalen Duits en Frans sterk achteruitgaat. De aandacht voor Duits en Frans neemt in het voortgezet onderwijs razendsnel af. In het vmbo is Frans gemarginaliseerd; het Duits verdwijnt ook steeds meer. In het havo en vwo staan de aantallen lesuren voor beide vakken zwaar onder druk. Het huidige eindexamen toetst kennis van de buurtalen Frans en Duits daarbij onvoldoende.
Het manifest vraagt om sterke sturing van overheidswege om de positie van de buurtalen Duits en Frans terug te winnen en te bewaken; een accent binnen het nieuwe curriculum op communicatieve en interculturele vaardigheden; een herziening van de eindexamens en de kans voor iedere leerling, ook in het vmbo, om eindexamen te kunnen doen in Frans en Duits; een passende eigen leerlijn voor de buurtalen in het vmbo; een vakinhoudelijke versterking van de hbo- en wo-opleidingen Frans en Duits; en een landelijke promotiecampagne die leerlingen en studenten stimuleert om talen te leren.
Wij roepen iedereen op dit manifest te
lezen en steun te betuigen. Daarnaast vragen wij u om dit manifest zoveel mogelijk te delen met uw collega’s, schooldirectie en ouders van leerlingen, maar ook met uw kennissen en via social media. Vergeet niet het lokale bedrijfsleven en de culturele sector ook op de hoogte te stellen. Samen staan we sterk!
De visiegroep buurtalen doet hier verslag van wat in 2018 is ondernomen.

Daarom Frans!
Het vak Frans is de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws geweest. Op deze site is een pagina aangemaakt waarop de meest recente artikelen te vinden zijn die handelen over de positie van het moderne vreemde talen onderwijs en met name die van het Frans.

Powerpoint: Frans kiezen in de bovenbouw
Op verschillende scholen in Nederland moeten leerlingen tegenwoordig al vrij vroeg een profielkeuze maken. Zo zijn er scholen waar in december wordt begonnen met vakvoorlichting en waar leerlingen al in januari of februari een voorlopige profielkeuze moeten maken. Onze ervaring wijst uit dat leerlingen die eenmaal een keuze hebben gemaakt, niet meer afstappen van deze keuze. Daarom is het van belang om op tijd te beginnen met vakvoorlichting Frans. De sectie Frans van Levende Talen heeft onlangs een Powerpointpresentatie gemaakt bij het boekje 'Frans kiezen in de bovenbouw'. Deze is, in gezipte vorm, te vinden op de pagina waar alle voorlichtingsmateriaal staat: klik hier.

NubeterFrans

De website NuBeterFrans bestaat nu 5 jaar en heeft meer dan 27.000 actieve deelnemers! Deelnemen is gratis en het biedt leerlingen elke dag een leuk momentje om hun Frans te verbeteren!
Schrijf uzelf en uw klas vandaag nog individueel of als groep in op www.nubeterfrans.nl en leer met plezier!

Advies lessentabel Frans
Het sectiebestuur Frans van Levende Talen heeft een advies lessentabel uitgebracht voor het vak Frans in het voortgezet onderwijs.

Nieuwsbrief - Facebook
Kijk hier hoe je je kunt abonneren op de gratis Nieuwsbrief Frans. Je kunt ons nu ook volgen op Facebook.

Argumenten om Frans te kiezen
Op de pagina Downloads is materiaal te vinden om leerlingen ervan te overtuigen Frans te kiezen in hun examenpakket. Daar staan een poster, een flyer, een lespakket en de economische argumenten voor de keuze van Frans.

Waarom deze site?

Welkom op franszelfsprekend.nl! De site die het belang van het Frans aantoont.

 

Waarom zou je als scholier of student voor Frans kiezen? Wat is de meerwaarde van het Frans voor mensen die al werken?

 

Kijk en luister naar de interviews met Nederlanders die vertellen hoe belangrijk het Frans voor ze is. Frans is makkelijker en dichterbij dan je zou denken. Ben je overtuigd en wil je verder?

 

Kijk dan hoe en waar je aan de slag kunt om je Frans te verbeteren. Voor 'l'art de vivre à la française' maar ook voor 'faire des affaires' in één van de vele Franstalige landen.

 

Un jour vous direz: "Oui, je parle français aussi!"