887 van Robert Lepage op het Holland Festival

Waarom kunnen we ons iets triviaals als het deuntje van een oude televisiereclame wel herinneren, maar niet ons eigen telefoonnummer? In de autobiografische solo 887 (het huisnummer van zijn ouderlijk huis) staat theatermagiër Robert Lepage stil bij de werking van ons geheugen. Met zijn filmische, meeslepende manier van theatermaken neemt Lepage het publiek mee naar zijn jeugd in Quebec, jaren 60. Hij staat zelf op het podium, naast een imposante maquette van zijn ouderlijk huis, en vertelt over een familie die zich aan het arbeidersmilieu probeert te ontworstelen en over zijn coming-out. Hij verbindt deze verhalen met de toenmalige, radicaliserende vrijheidsstrijd in Quebec. Lepages theaterkunst is intiem, weemoedig en ontroerend.

data                       vr 16, za 17 (inleiding 19.15), zo 18* juni 2017 (inleiding 14.15)
aanvang                20:00, *15:00
locatie                   Stadsschouwburg Amsterdam, Rabozaal
toegangsprijzen    € 36 / 33; Studenten/CJP € 18 (alle rangen); HF Young € 19 (alle rangen)
kaartverkoop         www.hollandfestival.nl
duur                      2 uur, geen pauze
taal                       Engels met Nederlandse boventiteling
websites              www.epidemic.net en www.lacaserne.net

meet the artist     met Robert Lepage     za 17 juni 2017 – na de voorstelling

À l’ombre des ondes van Kristoff K. Roll op het Holland Festival

Neem plaats op een van de strandstoelen aan het water, zet de koptelefoon op en ervaar andermans dromen. Het muzikantenduo Kristoff K. Roll – dat zich toespitst op intiem geluidstheater en elektro­akoestische improvisaties – creëert een ‘audio-siësta’. Ze verzamelen speciaal voor deze reeks dromen van Nederlanders. Deze, en de dromen die ze in 2016 opnamen in het vluchtelingenkamp de ‘Jungle’ van Calais, waar mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden leefden, mixen ze tijdens de voorstelling met een geïmproviseerde soundscape. De stemmen, het verkeer, het getjilp van de vogels boven het kabbelende water en andere ‘geluidsgolven’ op de koptelefoon vormen het landschap waarin alle dromen tot leven komen.

data                       do 15, vr 16, za 17, zo 18 juni 2017
aanvang                16:00, 19:00, 21:00
locatie                    Kade bij EYE (bij slecht weer Tolhuistuin)
toegangsprijzen    € 10; Studenten/CJP: € 8 (alle rangen)
kaartverkoop         www.hollandfestival.nl
duur                      ca. 40 minuten
taal                        diverse talen, vertalingen zijn beschikbaar
website                 kristoffk.roll.free.fr

Danse de nuit van Boris Charmatz op het Holland Festival

Zes dansers op een plein in de stad, in de open lucht. Ze voeren danse de nuit uit, de nieuwe voorstelling van Boris Charmatz. Met behulp van minimale middelen dansen ze een brutale choreografie. Ze spreken ook. Te horen is onder andere een getuigenis van een hulpverlener na de schietpartij bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Charmatz – met zijn bijzondere performances een graag geziene gast op het Holland Festival – zoekt dit keer naar de grenzen van toelaatbaar gedrag. Wat doen we als we geconfronteerd worden met geweld in onze samenleving? Waar blijven we dan met onze beschaving?

data                  do 8, vr 9, za 10 juni 2017
aanvang           22:30
locatie              Anton de Komplein
toegangsprijs   gratis
festival shuttle    € 7; 21:40 vertrek Muziekgebouw aan ’t IJ; 00:20 aankomst Muziekgebouw aan ’t IJ; reserveren verplicht
kaartverkoop    www.hollandfestival.nl
duur                 1 uur, geen pauze
taal                   Engels, geen boventiteling
websites          www.museedeladanse.org

En manque van Vincent Macaigne op het Holland Festival

Vincent Macaignes theater is intens, wreed en liefdevol. Na vele grensverleggende voorstellingen – Requiem 3 was in 2012 op het Holland Festival te zien – kan hij moeilijk nog enfant terrible genoemd worden. Zijn werk is echter niet minder radicaal geworden. Zijn nieuwste voorstelling, En manque, gaat over mensen die worstelen met hun eenzaamheid, gevangen in de kloof tussen melancholie en depressie. Vier personages gaan op zoek naar de zuivere en radicale liefde. Macaigne toont ons hun stormachtige gevecht: tegen de wereld en tegen het leven, maar voor het verlangen.

data                       wo 7, do 8, vr 9 juni 2017
aanvang                20h30
locatie                   Compagnietheater
toegangsprijzen    € 29, studenten/CJP: € 18; HF Young: € 19 (wo 7 juni)
kaartverkoop         www.hollandfestival.nl
duur                      ca. 2 uur, geen pauze
taal                        Frans, Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling (deel in het Engels niet boventiteld)